CURCUMEA LONGA- niezwykle piękna i bardzo skuteczna
wróć
Roślina wieloletnia, potocznie nazywana kurkumą oraz szafranem indyjskim. Nie występuje w ogóle w stanie dzikim, jest uprawiana m.in. w Indiach oraz w Chinach.
ZASTOSOWANIE W PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ:
- ostryż długi pobudza wątrobę do intensywnego wytwarzania żółci, ułatwia jej przepływ w przewodach żółciowych,
- ochrania wątrobę przed uszkodzeniami przez związki chemiczne,
- wykazuje działanie bakteriobójcze i przeciwzapalnie- stosowany w stanach zapalnych dróg żółciowych, w zaburzeniach trawiennych oraz przy niewydolności wątroby,
- jest przeciwutleniaczem,
- stymuluje odporność organizmu
CIEKAWOSTKI:
- sproszkowane korzenie są używane jako przyprawa codzienna do wielu potraw oraz są głównymi składnikami słynnej, ostrej przyprawy curry
- w Indiach, wyciągi z ostryżu są używane do barwienia na żółto lnu, jedwabiu, skór, włosów oraz w przemyśle spożywczym do barwienia artykułów żywnościowych
- roślina kosmetyczna- stosowana do barwienia szminek do ust, podkładów pod makijaż i płukanek do włosów, do produkcji perfum typu orientalnego i maseczek pielęgnujących
- w niektórych narodach ludzie uważają, że kurkuma ma magiczne działanie i chętnie noszą ją jako talizman.
PRODUKTY PROFEED, W KTÓRYCH WYSTĘPUJE OSTRYŻ DŁUGI (KURKUMA):